Το θερινό εργαστήρι Pelion Summer Lab for Cultural Theory and Experimental Humanities (PSL) προσκαλεί μια δια-επιστημονική ομάδα αποφοίτων, ερευνητών, ακαδημαϊκών, καλλιτεχνών/καλλιτεχνίδων και πολιτισμικών δημιουργών σε μια δεκαήμερη συνάντηση εντατικής αντ-/συν-/διαλλαγής και εξερεύνησης σχετικά με επείγουσες προβληματικές και επιτακτικά ερωτήματα για τους κόσμους που μοιραζόμαστε.
To Pelion Summer Lab (PSL) for Cultural Theory and Experimental Humanities (PSL), δημιουργήθηκε το 2017, ως μια πρωτοβουλία του Εργαστηρίου Κοινωνικής Ανθρωπολογίας (ΕΚΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο. Μέχρι τώρα, έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερα θερινά εργαστήρια: - Democracy & Dissent (Δημοκρατία & Διαφωνία 2017), Liminal Lives & Para-Sites (Ζωές στο Όριο & Παρά-σιτα 2018), Data & Power (Δεδομένα και Εξουσία 2019) και After/Lives (Ζωές Μετά) το 2022 (μετά από μια παύση δύο ετών κατά τη διάρκεια της πανδημίας). Είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη του Experimental Humanities Collaborative Network (EHCN) (Συνεργατικό Δίκτυο Πειραματικών Ανθρωπιστικών Επιστημών) και στο φετινό θερινό εργαστήριο.
Η χρήση του όρου εργαστήριο, αντί για σχολείο, είναι σκόπιμη. Κάθε αρχές καλοκαιριού τα τελευταία χρόνια στο ορεινό μας παρατηρητήριο και καταφύγιο στη Μακρινίτσα, δουλεύουμε ενεργά προς και για τη διατάραξη των παραδοσιακών ακαδημαϊκών ορίων και ιεραρχιών ανάμεσα στην έρευνα και τη διδασκαλία, τις μαθητικές και τις διδακτικές ταυτότητες, του πανεπιστημιακού χώρου και της τοπικής κοινωνίας. Ενσωματώνουμε με τον πιο οργανικό τρόπο την κοινωνική έρευνα και την κριτική θεωρία σε πειραματικές μεθοδολογίες και καλλιτεχνικές πρακτικές, ενώ δίνουμε έμφαση στη δημιουργική παραγωγή από όσους και όσες συμμετέχουν. H μορφή του PSL είναι σχεδιασμένη έτσι, ώστε να φέρνει σε ουσιαστική επαφή τους και τις συμμετέχοντες και συμμετέχουσες με καινοτόμους κριτικούς στοχαστές/ριες και ερευνήτ(ρι)ες, καθώς και μεταξύ τους.
Τα σεμινάρια και τα αναγνώσματα συνοδεύονται από προβολές, πεζοπορίες, ευφάνταστα παιχνίδια και επιτελεστικές ασκήσεις. Ο βασικός κορμός του προγράμματος είναι εμπλουτισμένος με μια σειρά δραστηριοτήτων: πεζοπορίες στην εξοχή, κολύμπι σε τοπικές παραλίες, επισκέψεις σε κοντινά χωριά και συμμετοχή σε τοπικά πολιτισμικά δρώμενα και φυσικά φαγητό και συζητήσεις μέχρι αργά το βράδυ. Στην ομάδα των συμμετεχόντων ανατίθεται από την πρώτη μέρα να στήσει ένα δημόσιο πείραμα, το οποίο θα βασίζεται στην θεματική του εκάστοτε εργαστηρίου και θα λαμβάνει χώρα το τελευταίο απόγευμα του δεκαήμερου (παραδοσιακά ακολουθεί ετήσιο reunion πάρτυ συμμετεχόντων και διδασκόντων στα εργαστήρια των προηγούμενων ετών).
Η ατμόσφαιρα του θερινού εργαστηρίου είναι ταυτόχρονα πνευματικά απαιτητική και φιλική, έντονη αλλά και χαλαρή: λειτουργεί σαν αντίδοτο για το άγχος που κουβαλάμε από την κανονικότητα του ακαδημαϊκού έτους, αλλά και ως μια αφορμή να κάνουμε αναπάντεχες συνδέσεις, καθώς και για να ανακαλύψουμε νέους δρόμους για έρευνα, συγγραφή, τέχνη και ακτιβισμό που ευελπιστούμε να δούμε στο μέλλον. Κάθε ένα από τα εργαστήρια και την πρωτότυπη κάθε φορά θεματική του έχει προσελκύσει εξέχουσες ακαδημαϊκούς, συμμετέχοντες/ουσες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο, και έχει έτσι προσφέρει πολύτιμα και ανθεκτικά δίκτυα φιλίας και συνεργασίας.
Ανυπομονούμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί το θερινό εργαστήρι του 2023 με θέμα Οικ/ο/ντολογίες!
Ανυπομονούμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί το θερινό εργαστήρι του 2023 με θέμα Οικ/ο/ντολογίες!