Σχετικά με Το Νερό Θυμάται
Ίσως να περίμενε κανείς ότι οι παραθαλάσσιοι κάτοικοι του Βόλου θα είχαν καλύτερη τύχη στις πλημμύρες από άλλους πολίτες. Ωστόσο, η περίφραξη του εμπορικού λιμανιού σε ύψος πάνω από το επίπεδο της θάλασσας θα σήμαινε τελικά ότι αντί να οδηγηθεί το νερό της πλημμύρας προς τη θάλασσα, θα εγκλωβιζόταν στην παλιά φτωχογειτονιά των ψαράδων, λιμενεργατών και υπηρετριών της καλής κοινωνίας του Βόλου - αλλά και των σημερινών πολλών καρκινοπαθών από την πολυεπίπεδη ρύπανση. Την επόμενη χρονιά, τον Αύγουστο του 2024, το ξέβρασμα των νεκρών ψαριών από τη Λίμνη Κάρλα στον Παγασητικό υποδεικνύει ότι το φάντασμα του αδικοχαμένου νεκρού μιας δολοφονίας - σε αυτήν την περίπτωση του οικοσυστήματος - πάντα επιστρέφει.
Μαρτυρίες: Πέτρος Μουκαντάσης
Εκφωνήσεις: Ανθή Τσιρογιάννη, Γεωργία Παβέλη, Αντώνης Πετράς
Πηγές:
Μαρτυρίες: Πέτρος Μουκαντάσης
Εκφωνήσεις: Ανθή Τσιρογιάννη, Γεωργία Παβέλη, Αντώνης Πετράς
Πηγές:
- De Chirico, G. (1985). Αναμνήσεις από τη ζωή μου (E. Λαμπίδου - Βαρουξάκη), σ. 29. Αθήνα: Εκδ.Ύψιλον
- Κονταξή, Α. (2004), Η εγκατάσταση και η ένταξη των Μικρασιατών προσφύγων στο Βόλο, στο Χ. Χαρίτος (επιμ.), Βόλος 1881-1995, Ο χώρος και οι άνθρωποι, σ.172. Εκδόσεις Βόλος.
- Γαρουφαλιάς, Π. Παγασητικός: Γιατί πεθαίνουν τα ψάρια, η αποστράγγιση που δημιούργησε το τεράστιο πρόβλημα, Εφημερίδα Πρώτο Θέμα, 02/09/2024.